La raó que ha portat a que la Fundació hagi deixat de prestar aquest servei és, en part, la normativa actual sobre la contractació directa de serveis municipals.
Cal tenir en compte que fa uns anys, a Catalunya les professionals de SAD, bàsicament les treballadores familiars i les auxiliars de neteja, eren personal contractat pel mateix ajuntament o aquest encarregava directament el servei a una entitat sense ànim de lucre, amb experiència i tradició en l’activitat, i a més vinculada a l’Ajuntament, com era el cas de la Fundació Amàlia Soler, on la feina de les Treballadores Familiars era reconeguda i formaven part d’un equip amb suport de la Treballadora Social i de la Integradora Social.
Amb les polítiques d’externalització de serveis, la major part d’aquestes professionals ara depenen d’empreses privades que són subcontractades a través de licitacions. La Fundació, que teníem contracte directe, el vàrem perdre per no ser mitjà propi i tècnic de l’Ajuntament.
La decisió de l’Ajuntament va ser passar el servei a la Fundació S21 que sí que és un mitjà propi i tècnic directe de l’Ajuntament. Segons un document elaborat pel col·legi oficial de Treballadores Socials i Assistents Socials de Catalunya, manifesta que en general el traspàs de l’Atenció a Domicili a empreses privades i/o a entitats no lucratives molt grans, està suposant un perjudici clar per a les professionals, que, a més de disminuir el seu poder adquisitiu, perden reconeixement professional. Amb la desaparició del treball en equip i l’escassa coordinació amb altres professionals les seves funcions queden clarament malmeses, i això afecta la qualitat del servei que s’ofereix.
Llegiu el document d’Anàlisi del SAD a Catalunya fent clic a sobre.